En lille stabil enkeltpersons jolle

Optimistjollen, er en lille stabil enkeltpersons jolle konstrueret af Clark Mills, og af amerikansk oprindelse, hvor den opstod som en slags "vandets sæbekassebil". Den har været brugt af børn i Danmark i mere end 40 år.

Der er i dag næsten 8.000 af dem i Danmark. Dens stabilitet har gjort den, til den foretrukne "skolebåd for børn". Jollen er synkefri, da den har luftpuder i skroget, det vil sige at, den kan bære en voksen i bordfyldt stand.

Jollens længde overalt: 2,30 m
Længde vandlinie: 2,15 m
Bredde: 1,13 m.

Skrogvægt 35 kg.
Sejlareal 3,5 m2.
Byggemateriale: glasfiber.
Rig: Mast, bom og sprydstage i aluminium.

Boeslunde Camping

Sådan passer jeg min klubjolle.

Når du låner en klubjolle, er det vigtigt at du passer godt på den. Klubjollerne skal holde i mange år, og den der skal låne den efter dig vil gerne sejle i en pæn og god jolle.

Derfor er der her en kort gennemgang af hvordan du passer din klubjolle.

Før hver sejlads:
Når du rigger jollen til, skal du se efter om alle dele på jollen er der, og ikke har skader. Pust luft i opdriftsmidlerne, så de er helt fyldte. Pas på ikke at puste for meget luft i, da de derved nemt kan ødelægges.

Husk at mastesikringssnoren først må bindes, og skødet gøres fast lige inden du sejler ud.

Efter hver sejlads:
Når du kommer ind, skal du huske at løsne mastesikringen, og skødet. Når jollen er kommet på land, skyller du sejlet, ror og sværd. Tag lidt luft ud af opdriftsmidlerne, da de ellers ødelægges på varme og solrige dage - luft udvider sig meget når det varmes op! Jollen skylles indvendigt og udvendigt. Er der kommet snavs på jollen, som du ikke kan fjernes med vand alene, vaskes jollen med sæbevand.

Husk at se jollen efter, så småskader og manglende dele kan ordnes inden næste træningsaften.

I løbet af sæsonen:
I løbet af sommeren, skal du 2 - 3 gange vaske jollen grundigt med sæbevand indvendigt og udvendigt. Når jollen er ren og tør vokses og poleres den. Dette gør at jollen er mindre modtagelig for snavs, og derfor holder sig pænere og sejler hurtigere.

Jollen skal med til stævne:
Sørg for at alt er i orden og at alle dele kommer med. I masteskuret er der plads til rig, ror og sværd. Sejlet må ikke rulles sammen, hvis det er vådt. Hvis jollen skal pakkes efter en træningsaften, kan du undlade at skylle sejlet efter sejlads, hvis det ikke har været i saltvand.

Hvis der sker skader på jollen:
Hvis der sker skader på jollen eller dens udstyr, skal du straks give besked til træneren eller den materielansvarlige. Husk på at det ikke kan undgås at der kommer skader på materiellet, også selv om man passer godt på det. Hvis skaden ikke er sket ved skødesløshed eller med vilje, er der ingen der vil bebrejde dig for det.

Forårsklargøring:
Når du får jollen udleveret, skal du kontrollere at alle dele er tilstede og i orden. Jollen vaskes med sæbevand indvendigt og udvendigt. Når jollen er ren og tør, vokses og poleres den.

Efterårsklargøring:
Når du afleverer jollen ved slutningen af sæsonen, skal den være i samme stand som du modtog den i foråret. Sejlet skal skylles grundigt, og være helt tørt inden det rulles sammen, og mærkes med jollenummer. Bindsler lægges i pose mærket med jollenummer. Ror, sværd, mast, bom og sprydstage vaskes med sæbevand. Jollen vaskes grundigt indvendigt og udvendigt med sæbevand.

Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp med din jolle, tag fat i Trænerteamet.

Hvornår er man A-B-C sejler:

I november 2008 er der blandt alle kredse i Danmark vedtaget enslydende regler for hvornår en sejler rykker fra C til B og igen fra B til A.

Den præcise formulering kan du læse her.

Sammenfattet lyder reglerne som følger :

En "pind"
En optimistsejler får en pind når sejleren til et stævne har placeret sig i bedste trediedel blandt deltagerne.
Ved stævnets deltagere forstås antallet af sejlere, som har gennemført mindst en sejlads i stævnet (sejlere, der alene har bogstaver på resultatlisten tælles således ikke med).
Antallet divideres med tre, og der rundes NED til nærmeste hele tal.
Der kan KUN opnås pinde hvis der i stævnet er sejlet mindst 3 sejladser, og kun ved åbne stævner der er arrangeret af klubber under Dansk Sejlunion.

C-sejlere
En ny optimistsejler er C-sejler indtil :
- C-sejleren har fået tre pinde.
- C-sejleren mener sig kvalificeret til at blive B-sejler.
Efter deltagelse i første stævne som B-sejler, skal man fortsætte som B-sejler.
Deltagelse i et sølvfelt regnes ikke som et B felt, og giver derfor ikke automatisk oprykning, men der tildeles pinde efter ovenstående regel.

B-sejlere
En B-sejler er en optimistsejler, som ikke længere er C-sejler, og som ikke tidligere har været A-sejler. Sejleren er B sejler indtil :
- B-sejleren har fået tre pinde.
- B-sejleren mener sig kvalificeret til at blive A-sejler.
Efter deltagelse i første stævne som A-sejler, skal man fortsætte som A-sejler.
Deltagelse i et sølvfelt regnes ikke som et A felt, og giver derfor ikke automatisk oprykning, men der tildeles pinde efter ovenstående regel.

A-sejlere
En A-sejler er en optimistsejler, som ikke længere er B-sejler