Bredbånd på havet!

Vil du gerne være på nettet, mens du er ude at sejle?


Med mobilt bredbånd er det muligt – og især hvis du ikke bevæger dig langt fra Holbæk, er der rigtig gode muligheder for fine hastigheder, da du aldrig kommer mere end et par kilometer væk fra kysten.


Undersøg dækningen hos udbyderen

Det er dog vigtigt, at du vælger den rigtige internetudbyder. Der er nemlig stor forskel på, om der er dækning. I alt er der fire forskellige netværk til mobilt bredbånd. Der er mange flere udbydere, men de små udbydere lejer sig ind på ét af de fire netværk – typisk med lidt lavere potentiel hastighed.

De fire netværk er ejet af TDC, Telenor, Telia og 3. Det er en god idé at undersøge dækningen, inden du bestiller mobilt bredbånd, men desværre er det kun Telenors og 3’s dækningskort, der kan vise dækningen på vandet – 3’s dækningskort kan endda vise dækningen baseret på særlige beregninger, der tager højde for påvirkningen, når man bruger mobilt bredbånd på vandet.

Generelt har 3 og Telia ry for at have den bedste dækning. Ser man på dækningen på vandet ved Holbæk, har 3 da også ganske fornuftig dækning langt de fleste steder. Telia har også rigtig god dækning på Holbæk Fjord, men sejler du længere ud vil du let kunne opleve huller i dækningen.

Også Telenor har rigtig god dækning på Holbæk Fjord – længere ude kan der være problemer med dækningen, og der er også små huller i dækningen i Holbæk Fjord, men generelt vil du formentlig opleve en brugbar forbindelse, medmindre du sejler helt ud på havet.

Hos TDC vil du formentlig også opleve fin dækning på det meste af Holbæk Fjord, og også omkring Orø er der god dækning, men derudover vil du formentlig opleve flere steder med huller i dækningen på vandet, hvis du bruger TDC’s netværk.

Når du køber mobilt bredbånd skal du være opmærksom på, de bliver solgt med en forbrugsgrænse. Generelt vil du formentlig være tilfreds med omkring 1 GB, hvis du bare vil tjekke vejr og måske lidt nyheder og mails, når du er ude at sejle, men vil du også kunne streame musik kan det være en idé at gå op på 10 GB.

Net1 - dækning længere ude på havet


Hvis du tit er på længere ture, og gerne vil være sikker på en stabil forbindelse er Net1 også en mulighed. Deres internet er baseret på en anden trådløs teknologi, der sikrer længere rækkevidde – ikke mindst, når du er ude på havet. Samtidig får du med et Net1 abonnement også adgang til deres norske og svenske netværk, så har du planer om så lange sejlture, kan de være en rigtigt spændende mulighed.

Der er dog to ulemper ved Net1. Dels er deres datapakker markant dyrere end de øvrige udbyderes, og samtidig er deres hastigheder kun på 2 Mbit – hos de øvrige udbydere burde du kunne opleve en del hurtigere hastigheder i Holbæk Fjord, men bevæger du dig længere ud, vil hastighederne hos de øvrige udbydere dog hurtigt kunne blive langsommere end Net1’s.

Desuden kommer Net1 med en router, mens de øvrige udbydere sælger med et USB-modem. Routeren har dog genopladelige batterier, så den behøver ikke konstant være i stikkontakt. Hos de øvrige udbydere kan du også købe en routere, hvis du vil have flere computere på nettet samtidig, men her vil det typisk kræve adgang til en stikkontakt.